“Y todo nuestro conocimiento no es sino conocernos a nosotros mismos”.

Alexander Pope (Ensayo sobre el hombre)


"La mayoría de la gente hace justo lo contrario. No quieren saber nada de su propia historia y, por consiguiente, tampoco saben que, en el fondo, se hallan constantemente determinados por ella, porque siguen viviendo en una situación infantil no resuelta y reprimida. No saben que temen y evitan peligros que en algún momento fueron reales, pero dejaron de existir hace tiempo. Son personas que actúan impulsadas tanto por recuerdos inconscientes como por sentimientos y necesidades reprimidas que, a menudo y mientras permanezcan inconscientes e inexplicadas, determinarán de forma pervertida -perturbada- casi todo lo que hagan o dejen de hacer".
Alice Miller (El drama del niño dotado)

"El bienestar personal se fundamenta en el tipo de relación que seamos capaces de mantener para con nosotros mismos. Existe la posibilidad de establecer una nueva relación, una relación de aceptación, respeto y bondad de yo para conmigo y de esta manera cambiar nuestra vida y nuestro destino. Para esto es necesario buscarnos sin rechazarnos por "dentro" y así podemos llegar a resolver un pasado no deseado que se nos hace presente sin que podamos evitarlo condicionando nuestra vida actual".
Jordi Jordana (El fundamento del bienestar. Una nueva relación contigo)

"Por lo general, las personas que están atrincheradas en el auto-desprecio están preocupadas por cómo pueden ser vistas y desisten de considerar y elaborar como son realmente vistas. La posibilidad de ser vistas de otra forma se vuelve problemática, casi extraña, aunque sean vistas de alguna forma positiva. No pueden "verse" a sí mismas haciendo algo diferente de lo que están haciendo y no pueden imaginar tampoco que otras personas les vean bajo otra luz."
Margaret Crastnopol (Micro-trauma)

"El psicoanálisis no es ni psicología, no es ni filosofía, no es ni religión... es algo sui géneris, distinto, diferente; es tropezarte contigo, irte formando, intentando comprenderte a ti, y a ti y al prójimo, y a tus relaciones contigo y con el prójimo. Pero es entenderte, entenderte tus conflictos que tuviste desde pequeño, por supuesto, desde la infancia hasta los que tienes ahora. Es vivir analizándote, lo dice la propia palabra. Autoanalizándote. Eso es el psicoanálisis, buscarte por dentro, descubrirte, el Carlo que está dentro de ti, el Juan que está dentro de mi, y sacarlo".
Dr. Juan A. Portuondo Espinosa. (Video. Entrevista. Psique. Centro Internacional de Psicología).

LA DEPRESSIÓ I LA SORTIDA DEL POU

Fragments entrevista al Dr. Julio Vallejo. Presència, núm. 2019.

La depressió, segons la creença popular, és una malaltia nova que s’explica pel nostre ritme de vida frenètic. Quan les coses eren més fàcils, quan les presses no dictaven les nostres vides, no ens deprimíem, afirmen els que estan convençuts de la modernitat de la malaltia. S’equivoquen. La depressió és tan vella com l’esser humà. El que ha canviat és la denominació. Molts casos del que els psiquiatres, però també el llenguatge popular, denominen depressió, en l’antiguitat es coneixia com a malenconia. Per als grecs clàssics, l’abatiment, el cansament i les poques ganes de viure, quan a més hi havia una actitud temorenca o irritable, era el resultat d’un excés de fel negra (...)

-Per què apareix la depressió. Quines causes té?

-“Per tres causes, sobretot. Primera, per alguna malaltia física: anèmia, Parkinson, diabetis, etcètera. Segona, per problemes ambientals i psicològics, i per trastorns de personalitat. I tercera, com a secundària a una tendència natural de la persona. Aquesta tercera causa representa el 25 per cent dels casos”.

-Hi ha alguna diferència entre estar deprimit i estar trist? Són sinònims?

-“Una cosa és la depressió i una altra és estar baix d’ànim per causa d’unes circumstàncies concretes. La gent ho entén tot com a depressió. I no és així. Hi ha un factor característic que és bàsic per diagnosticar la depressió: la duració en el temps. Un estat emocional baix per un problema i que duri fins a cinc dies no és depressió”.

-Quina és la millor manera de curar una depressió?

-“El primer que s’ha de fer és esbrinar-ne la causa. Si la depressió apareix per una raó psicològica o cultural s’ha de fer un tractament ambiental. Si és per alguna causa biològica, s’han de donar els medicaments corresponents. De vegades s’han d’utilitzar les dues teràpies alhora. Però si la causa és física, per exemple com a conseqüència d’una anèmia o d’una hepatitis, primer s’han de curar aquestes malalties. Per això, davant una depressió, el primer que s’ha de fer és descartar que no sigui la conseqüència d’una malaltia de caràcter fisiològic”.

-Es parla molt dels deprimits i poc de la gent que els envolta...

-“El consell és que entenguin que la depressió és una malaltia. No és rar que les persones que envolten el malalt creguin que amb força de voluntat i il.lusió es pot sortir de la depressió. I no es així. La depressió requereix un tractament biològic o psicològic. L’entorn ha de comprendre el malalt. No està deprimit perquè vol”.

(...) Sovint es compara el depressiu amb el cas d’una persona que ha caigut a un pou. Ella sola no pot sortir-se’n. I tampoc no serveix que els amics, amb tota la bona voluntat del món, li diguin, des de la vora del pou, que surti. El que necessita és algú que li llenci una corda.



Psicoteràpia i Hipnosi Clínica (Barcelona i Girona). 
Telèfon 627 169 092 - consultahipnosisclinica@hotmail.com



No hay comentarios:

Publicar un comentario